Kategorie

Den Země

„Duben je měsícem planety Země. Pojďme společně oslavit krásu této planety, kterou nazýváme domovem. Berme to jako příležitost si připomenout, že náš závazek musí být stálý. I naše rozhodnutí, jak a co nakupovat, může vést ke změně…“
Den Země

Den Země: proč a jak jej oslavit

Mezinárodní Den Země se slaví 22. dubna. I když náš závazek k ochraně planety by měl probíhat po celý rok, zřízení Dne Země významně přispělo k šíření hodnot udržitelnosti životního prostředí.

Při této příležitosti chceme v Davines také oslavit a pamatovat na to, že životní prostředí je chráněno konkrétními gesty: jak pro firmy tak pro běžné zákazníky je volba výroby nebo nákupu zásadní pro vytvoření regenerativního ekonomického modelu ve vztahu k planetě.

 

Jak vznikl Den Země: od tichého jara do 22. dubna

Myšlenka oslavit Den Země začala ve Spojených státech počátkem šedesátých let. V roce 1962 Rachel Carson zveřejnila Silent Sprint, první ekologický manifest: v této eseji byla jarní pole definována jako tichá, protože používání pesticidů v zemědělství odhánělo hmyz a ptáky a umlčovalo hlasy přírody.

Vyvinulo se hnutí, které oslavovalo Den Země 21. března, u příležitosti jarní rovnodennosti na severní polokouli, rovnovážného bodu mezi nocí a dnem. V roce 1969 navrhl aktivista John McConnell, aby toto výročí bylo přidáno do kalendáře UNESCO, kde v té době pracoval.

Zapojila se dokonce i vláda Spojených států a v roce 1970 stanovila, že oficiální oslavy Dne Země se budou konat měsíc a den po rovnodennosti, tedy 22. dubna.

Od té doby se význam Dne Země sílil, dokud se tento den nezměnil v globální oslavu krásy planety. A právě proto musíme i my v Davines oslavovat!

 

Chráníme biodiverzitu každý den

Je důležité si uvědomit, že životní prostředí je denně chráněno konkrétními gesty. Například nákupní zvyklosti každého z nás - od firem po běžné zákazníky - mají velký dopad.

Počínaje výživou – doporučuje se dodržovat vegetariánskou stravu nebo omezenou konzumaci červeného masa. Při výběru potravin sáhněte po takových, které chrání biodiverzitu.

I Davines při vytváření receptur vybírá vysoce kvalitní ingredience, zohledňuje biodiverzitu a dává přednost přísadám přírodního původu, ekologicky certifikovaných nebo organickým.

Řady Essential Haircare je symbolem naší filozofie receptur. Každý produkt Essential obsahuje přísadu, která se získává z Presidia Slow Food v Itálii: počínaje mandlí Noto, nalezenou v LOVE Curl, až po extrakt z rajčat Fiaschetto z Torre Guaceton v receptuře NOUNOU. Nákupem těchto surovin podporujeme malé místní farmáře, správce velmi důležitého dědictví rozmanitosti a krásy.

Změňte své příjmy energie: přepněte na obnovitelné zdroje

Emise oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících skleníkový efekt jsou hlavními viníky klimatických změn.

Každý z nás může velmi snadno přispět ke snížení svého vlastního dopadu: především výběrem dodavatele zelené energie s využitím obnovitelných zdrojů, jako je slunce, vítr nebo voda. Zkontrolujte svůj účet za elektřinu nebo zavolejte svého operátora a získejte další informace o tom, jak můžete přejít na obnovitelné zdroje, které více respektují životní prostředí.

Změna zdroje energie je jedním z nejdůležitějších kroků v boji proti změně klimatu a je důležité, abychom se společně ubírali tímto směrem! Chcete se stát součástí týmu? Davines zahájil cestu k dekarbonizaci svých zdrojů energie v roce 2006. Od roku 2018 se všechny naše pobočky po celém světě staly uhlíkově neutrálními, stejně jako výrobní závod v Parmě.

 

Udržitelné návyky při mytí vlasů

Aby se minimalizoval dopad na planetu, Davines kompenzuje 100% skleníkových plynů souvisejících s balením svých produktů. Od roku 2018 byla zahájena cesta ke kompenzaci emisí souvisejících s celým životním cyklem produktů uváděných na trh: od získávání surovin až ke dveřím vašeho domova!

Jakmile se produkt Davines dostane do vaší koupelny, stáváte se tak součástí cesty ke snižování emisí, především úpravou svých návyků při používání produktu.

Zde pár rad jak na to:

  • Při sprchování nezapomeňte, že k ohřevu vody potřebujete hodně energie. Zkuste použít chladnější teplotu - teplou, ale ne horkou.
  • Při aplikaci a masáži šamponu, kondicionéru nebo sprchového gelu vypněte vodu.
  • Tekoucí vodu zapínejte pouze pro opláchnutí, poté ji okamžitě vypněte. Víme, že sprcha je pro vás také okamžikem odpočinku, ale pokud je příliš dlouhá, může částečně škodit naší planetě.
  • Při sušení vlasů používejte fén při co nejnižší teplotě.
  • Nezapomeňte ihned po použití vypojit ze sítě fén, žehličku na vlasy nebo kulmu. Zapojený domácí spotřebič spotřebovává energii, i když je vypnutý!

 

Připojte se ke komunitě Davines a chraňte Zemi!