Kategorie

Jak často si mýt vlasy?

Jaká je správná frekvence mytí vlasů? Co už je moc a co naopak málo? V následujícím článku se dozvíme, jak často si mýt vlasy podle jednotlivých typů.
Jak často si mýt vlasy?

Pokud jde o kosmetické rady, jedna odpověď málokdy vyhovuje všem. Často se setkáte s doporučením pro osvědčené postupy. Ujistěte se, že pijete dostatek vody a máte dostatek spánku - což je dobrý začátek, ale při přípravě té správné rutiny byste měli vždy vzít v úvahu své vlastní tělo a životní styl. Takže i když vaše mladší sestry mohou být geneticky požehnány a mají normální pokožku hlavy, která jim umožňují umývat si vlasy jen několikrát týdně, ti z vás, kteří mají přebytek oleje na pokožce hlavy, by tuto rutinu považovali za jednosměrný lístek k mastným vlasům a nezdravé pokožce. Ale pak jsou tu další otázky: je v pořádku, když si každý den umývám vlasy, zvláště když mám pocit, že jsou mastné? Pomáhá to, nebo to ve skutečnosti zhoršuje situaci? Jak najít tu správnou rovnováhu mezi dny, kdy vlasy myji a kdy ne?

Nejprve se zastavme na malé lekci biologie. Víme, že se mastnota postupně objevuje na pokožce hlavy, ale odkud pochází? Mazové žlázy ve vaší pokožce jsou zodpovědné za udržování rovnováhy - když je vše v pořádku, mazové žlázy produkují správné množství mazu, který zajišťuje to, že jsou vaše vlasy lesklé a zdravé. Tyto výživné přírodní oleje se dostávají z pokožky hlavy dolů do vlasů a distribuují maz nezbytný k tomu, aby vlasy vypadaly dobře.

Pak přijde šampon - když najdete správnou frekvenci mytí, odstraníte přebytečné nečistoty a olej a ponecháte na vlasech a pokožce to správné množství mazu, abyste dosáhli vyvážených a zdravých vlasů. Pokud si však vlasy umýváte příliš často, šampon zbaví vaše vlasy a pokožku hlavy potřebných olejů, které potřebuje a vlasy budou suché a nebudou vypadat zdravě. Proto je důležité najít tu správnou míru pro vaše konkrétní potřeby.

Jak často byste si měli mýt vlasy podle typu vlasů

Při výběru správné frekvence pro mytí je samozřejmě důležité vzít v úvahu další vnější faktory: jak často třeba cvičíte, co vám doporučuje váš kadeřník nebo dokonce množství stylingových produktů, které během dne používáte. Vezměte tedy naše doporučení jako obecný návod a podle potřeby jej upravte. Jakmile víte, jak často byste si měli vlasy umýt, ujistěte se, že máte ten správný šampon na péči o váš typ vlasů.

Jemné a slabé vlasy: myjte každý druhý den

Existuje spousta protichůdných informací o tom, jak se starat o jemné nebo tenké vlasy, ale nejlepší rada je držet se četnosti mytí každý druhý den. Je to proto, že ponechání oleje a nečistot na pokožce hlavy způsobuje to, že jemné nebo slabé vlasy vypadají ochable a jsou snad ještě jemnější než před tím. K mytí vlasů si vyberte jemný denní šampon bez obsahu sulfátů nebo šampon na objem, který vám pomůže nadzvednout kořínky vlasů a dát vlasům objem.

Normální až pevné vlasy: myjte několikrát týdně

Pokud máte silnější vlasy, hromadění oleje lze maskovat déle, proto vlasy myjte jen několikrát týdně. Použijte hydratační šampon a jednou až dvakrát za měsíc ho vyměňte za čisticí šampon, abyste dosáhli ještě hlubšího vyčištění. Pokud máte vlnité nebo kudrnaté vlasy, vyzkoušejte šampon pro zvýraznění vln, který dodává potřebné živiny, aby vaše vlasy zůstaly krásně definované a pružné. V závislosti na tom, jestli jsou vaše vlasy suché nebo mastné, vyberte ten správný šampon pro vaše potřeby (více hydratační, čistící, pečující apod).

Pevné až hrubé vlasy: myjte jednou týdně

Hrubé a strukturované vlasy potřebují hodně mazu, aby byly zdravé a vypadaly dobře, proto byste je neměli příliš často umývat. Zároveň je to typ vlasů, který je nejvíce ohrožen nadměrným odlupováním pokožky se sklonek k lupům a suchým vlasům. Ujistěte se, že používáte bezsulfátový šampon, který zvlhčuje a vyživuje vaše prameny, zatímco hluboce čistí pokožku a vlasy.

Je šamponování dobré pro vaše vlasy?

Začněme od základů: hlavním úkolem vašeho šamponu (bez ohledu na jednotlivé bonusové výhody, které slibuje) je zachycovat a odstraňovat nečistoty a oleje z povrchu vlasů a pokožky hlavy. Za normálních okolností je to pro vlasy dobrá věc, zvláště pokud máte sklon k nadměrně mastné pokožce hlavy. Necháte-li si nahromadit na pokožce hlavy hodně mazu, blokujete tím vlasové folikuly, což může způsobit tvorbu lupů, podráždění pokožky a dokonce i ztrátu vlasů. Pokud ale šamponujete příliš často, může se stát, že si vlasy zbavíte éterických olejů, které jsou potřeba k udržení zdravé rovnováhy. Pak by to mohlo vést k suchým vlasům a pokožce hlavy. To by mohlo způsobit další problémy jako je poškození vlasů a jejich krepatění. Klíčem k udržení harmonie vlasů je vytvořit si takovou mycí frekvenci, která funguje na konkrétní potřeby vašich vlasů a pokožky hlavy a tu upravit, pokud si všimnete negativních změn na vlasech.

Alternativní metody čištění vlasů

Alternativní prostředky pro mytí vlasů zahrnují jablečný ocet (protože jeho pH je blízké lidským vlasům), jedlá soda (čistí při změkčení) a mytí vlasů kondicionérem (toto je preferovaná metoda pro lidi, kteří mají hrubší vlasy).

Samozřejmě existuje také suchý šampon - bylo by těžké najít někoho, kdo se alespoň jednou v životě nemusel obrátit na tento kosmetický produkt. Mnohokrát se zamýšlený den mytí vlasů změnil v den suchého šamponu ... a možná i den poté. Suchý šampon funguje tak, že absorbuje oleje a nečistoty, které se hromadí na vašich vlasech a pokožce hlavy. I když se použití liší v závislosti na typu vlasů, obecně platí, že po třech po sobě následujících dnech používání suchého šamponu je už opravdu čas na šamponování. Doporučujeme použít hluboce čisticí šampon a odstranit případné nahromadění produktu, což může vaše vlasy zatěžovat a vypadají pak mastné a bez života.

A na závěr nezapomeňme na další důležitou součást této rovnice péče o vlasy: použití kondicionéru bez obsahu sulfátů! Jakmile jsou vaše vlasy řádně vyčištěny, použijte pro dokončení péče ten správný kondicionér. Pokud máte jemné nebo slabé vlasy, zvažte použití lehkého kondicionéru nebo takového, který vašim vlasům dodá život a pružnost. Pokud máte normální až pevné vlasy, vyzkoušejte hydratační nebo zjemňující kondicionér. A pokud máte kudrnaté nebo hrubé vlasy, vyzkoušejte hydratační kondicionér na kudrnaté vlasy. Ti z vás, kteří mají hrubší vlasy, by měli do své péče přidat také vlasovou masku, která vyživí vlasy a dodá jim potřebnou hydrataci.

Přestože neexistuje žádná jednoznačná odpověď na to, jak často si musíte vlasy umýt, jako výchozí bod můžete vyzkoušet doporučené frekvence pro váš typ vlasů. Udržování správné mycí pravidelnosti je klíčem k tomu, aby vaše vlasy a pokožka hlavy měly dostatečnou zásobu těch důležitých olejů, které jsou potřebné k distribuci lesku a výživy do všech vašich pramenů. Ale nikdo vás nebudeme soudit za to, že jste se obrátili na suchý šampon. Jen minimálně každý třetí den použijte šampon pro hloubkové vyčištění.

Související produkty