Kategorie

Je nutné chodit pravidelně na stříhání?

Stříhat vlasy pravidelně či nestříhat, toť otázka! Je šest týdnů mezi stříháním dlouhá nebo krátká doba? A co když si chcete nechat narůst vlasy? Zeptali jsme se kadeřníků na jejich názory a tady jsou jejich doporučení.

Je nutné chodit pravidelně na stříhání?

Stříhat vlasy pravidelně či nestříhat, toť otázka! Neexistuje žádný přesný časový údaj, jak často vlasy stříhat, většinou se udává šest týdnů, což je taková průměrná doba, kdy už by bylo dobré zkontrolovat konečky a lehce zastřihnout.

Ovšem závisí zcela na vašich záměrech, délce vlasů a jejich kvalitě. Určitě nemám smysl chodit každý měsíc, pokud máte dlouhé vlasy a potřebujete jen lehce zastřihnout. Na druhou stranu je šest týdnů u krátkých vlasů skoro až moc.

 Pokud si necháváte vlasy dorůstat, určitě vám doporučujeme pravidelné návštěvy kadeřníka, který bude vaše vlasy udržovat v kondici a hlavně tvaru! Není nic horší, než dorůstající vlasy, které neposlouchají nic a nikoho. Dobrý střih je dokáže usměrnit, když už ne úplně zkrotit.

Věděli jste, že…

Vlas roste v průměru 1,25 cm za měsíc a za rok to může být až úctyhodných 15 cm? Záleží na věku, stravě, zdraví vlasové pokožky a třeba také na rychlosti dělení buněk. Stejně tak je dobré mít na mysli, že vlas má své životní fáze a pro délku vlasů je důležitá tzv. růstová fáze (anagen) a čím déle se v této fázi vlas nachází, tím delší bude. Poté nastává fáze zastavení růstu, následně klidová a posléze vlas vypadává. Na jeho místě však v tom okamžiku je už vlas nový, který se postupně prodírá na povrch vlasové pokožky. Růstová fáze se pohybuje mezi 2 a 6 lety, někdy i déle, což je ovšem geneticky podmíněno. Je tedy možné, že se můžete snažit, co to jde a delší vlasy z toho nebudou.

Tipy pro růst vlasů

Bylo by skvělé, kdyby existovalo něco, co růst vlasů urychlí a budeme mít během pár týdnů či měsíců vlasy až po pás. Tak to vás bohužel musíme zklamat, žádný takový zázrak (kromě uměle prodloužených vlasů) neexistuje. Ale co existuje, to jsou tipy, jak mít vlasy zdravé a dát jim co nejvíce výživy, aby měly ty nejlepší podmínky pro růst a lesk.

  • Vyvážená strava! Stravujte se správně, konzumujte vyváženou stravu, jezte ovoce a zeleninu, ořechy, ryby. Zahrňte do své stravy správné druhy tuků, které pomáhají lépe vstřebávat vitamíny a minerály, zejména pak vitamín A, B, D, E a K. Nebojte se másla či panenského olivového oleje.
  • Pokud vyrovnaná strava není ve vaší moci (a uznáváme, ne každý chce a může), vyzkoušejte potravinové doplňky, které obsahují zinek, kyselinu pantotenovou a překvapivě také oxid křemičitý. Tyto složky působí na růst vlasů a nehtů a také kvalitu pleti.
  • Pijte dostatek vody. Podle čínské medicíny by voda měla mít teplotu lidského těla, abyste dostatečně zahnali žízeň a nevyčerpávali organismus ohříváním vody uvnitř.
  • Masírujte pokožku hlavy. Pravidelnou masáž vlasové pokožky je ideální provádět před spaním bříšky prstů po dobou cca 2 minut. Rozproudíte tím krevní oběh a zajistíte tak přísun živin k vlasovým folikulům.
  • Snižte teplotu na fénu, žehličce nebo kulmě! Nejen, že vysoká teplota ničí barvu, ale také vysušuje konečky vlasů, které se v důsledku toho lámou.
  • Neexperimentujte s domácím barvením. Věřte, že oprava spálených vlasů neodborným či nešetrným barvením sice jde, ale většinou spíše nůžkami, než přípravky.

A ještě jedno doporučení na závěr! Pokud si vlasy zastřiháváte doma, tak si vždy dávejte pozor na to, aby to byly ostré nůžky, ideálně kadeřnické. Ostré nůžky=ostrý řez. Nůžky na papír vlas sice ustřihnou, ale řez bude takový „oškubaný“ a v konečném důsledku se vlas bude třepit, právě kvůli špatné volbě nůžek.

 

Související produkty