Kategorie

Boj se suchou pokožkou hlavy během chladného období

Suchá pokožka hlavy je v zimních měsících častým problémem při péči o vlasy, protože toto počasí odčerpává vlhkost z vlasů a pokožky. Kromě toho, že jsou vaše vlasy matné a lámavé, mohou nízké teploty a suchý vzduch způsobit, že pokožka hlavy je napjatá, zanícená, svědí a šupinatí. Nejenže to může způsobit nepohodlí, ale šupinatá pokožka hlavy může mít za následek také to, že se vyhýbáme nošení tmavých barev. Pokud vaše zimní péče o vlasy nezahrnuje péči o pokožku hlavy, je načase ji v této sezóně zintenzivnit. Prozradíme vám, jak v zimě předcházet suché pokožce hlavy. Navíc vše, co potřebujete vědět pro zdravé vlasy.

Boj se suchou pokožkou hlavy během chladného období

 

Porozumění suché pokožce hlavy v zimě

Suchá pokožka hlavy je způsobena nedostatkem hydratace. Stejně jako naše pokožka může být i pokožka hlavy dehydratovaná a šupinatá. Suchá pokožka na hlavě může být důsledkem nadměrného mytí, vynecháním kondicionéru, příliš horké vodě nebo používáním špatných šamponů. K vysušení a podráždění pokožky hlavy může dojít i v důsledku barvení vlasů a nánosů produktů ve vlasech. V zimě je pokožka sušší kvůli chladnému počasí ale také vytápěním interiérů, které ji zbavuje přirozené vlhkosti. Suchá pokožka hlavy může být také důsledkem kožních onemocnění, jako je seboreická dermatitida, ekzém a lupénka.

 

Mezi nejdůležitější zásady, které je třeba mít na paměti, abyste se vyhnuli suché pokožce hlavy, patří:

Oplachování vlažnou vodou

Pokud jde o oplachování vlasů, používejte místo horké vody vlažnou. Horká voda sice lépe čistí vlasy tím, že rozpouští nečistoty, mastnotu a zbytky, ale zároveň zbavuje pokožku hlavy a vlasy přirozených olejů a vysušuje je.

Produkty na vlasy bez sulfátů

Sulfáty jsou pěnidla, která jsou drsná a výrazně přispívají k vysušování vlasů. Zbavují vlasy vlhkosti a zbavují je přirozených olejů, takže vlasy jsou suché a pokožka hlavy suchá a podrážděná. Sulfáty mohou také narušit a zmatnit barvu vašich vlasů.

Hydratační šampon

Pokud se potýkáte se suchostí, měli byste okamžitě přejít na hydratační šampon bez sulfátů. Hydratační šampony zklidňují a hydratují suché vlasy, suchou pokožku hlavy, loupání a podráždění. Tyto přípravky zanechávají vlasy hebké a dobře vyživené.

Nános produktů

Pokud se potýkáte se suchostí, je možné, že se potýkáte s nahromaděním vlasových produktů. Před mytím vlasů si pokožku hlavy masírujte kartáčem s kančími štětinami, abyste odstranili veškerý olej, vlasové produkty a kožní buňky. Pomůže to odstranit nečistoty a zbytky a rozvést přirozený olej z pokožky hlavy.

 

Mezi nejdůležitější zásady, které nedělat v zimní péči o pokožku hlavy patří:

Časté mytí

Nadměrné mytí vlasů zbavuje vlasy přirozených olejů potřebných k udržení hydratace vlasů i pokožky hlavy. Nikdo by si neměl mýt vlasy každý den, ale to zejména, pokud se v zimě potýkáte se suchou pokožkou hlavy. Zkraťte používání šamponu pouze na dvakrát týdně.

Horká sprcha

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se můžete v chladných měsících dopustit, je nastavení příliš vysoké teploty sprchy. Horká voda zbavuje vlasy přirozené vlhkosti a bílkovinných vazeb. Ty zabraňují lámavosti vlasů.

Tepelný styling

Častý tepelný styling pomocí fénů a jiných nástrojů může suchou pokožku hlavy ještě zhoršit. Použití tepla jednou za čas je v pořádku, pokud vlasy chráníte. Nadměrné teplo však způsobuje lámavost vlasů a vede k jejich vypadávání a řídnutí.

 

Domácí produkty na suchou pokožku hlavy, kterou si vyrobíte sami

Existuje několik domácích prostředků s použitím přírodních složek (kokosový olej, tea tree olej), které mohou pomoci se zdravím a hydratací pokožky hlavy.

Léčba vlasů kokosovým olejem

Horká olejová kúra s kokosovým olejem uzavírá vlasovou kutikulu, snižuje krepatění a zvyšuje lesk vlasů, zároveň ošetřuje šupinatou pokožku a napomáhá růstu vlasů. Zahřejte 1-2 polévkové lžíce kokosového oleje, dokud se nerozpustí a nezahřeje. Vyzkoušejte malé množství na zápěstí, abyste se ujistili, že není příliš horký. Olej zapracujte do pokožky hlavy a do konečků vlasů. Přikryjte vlasy a nechte působit alespoň 30 minut. Vlasy dvakrát umyjte šamponem a upravte jako obvykle.

Tea Tree Oil

Tea tree olej hloubkově hydratuje vlasy a pokožku hlavy, čímž výrazně snižuje suchost, šupinatost a svědění. Nikdy neaplikujte čistý tea tree olej na pokožku hlavy, aniž byste jej nejprve zředili. Smíchejte ho s olejem nebo jinou látkou, například s aloe vera. Nebo můžete také zkusit přidat několik kapek tea tree oleje do hydratačního šamponu, abyste podpořili zdraví pokožky hlavy.

Masáž jojobovým olejem

Jojobový olej je další přírodní složkou, která může ulevit suché pokožce hlavy. Jojobový olej je plný vitaminu E a B a prospěšných minerálů, které vyživují pokožku. Jojobový olej je také přírodní antioxidant. Při léčbě lupů a suché pokožky hlavy vmasírujte několik kapek do pokožky hlavy a nechte je 30 minut působit. Poté jej vymyjte šamponem a upravte.

Jablečný ocet na pokožku hlavy

Jablečný ocet má mnoho zdravotních výhod, včetně zdraví pokožky hlavy. Peeling pokožky hlavy jablečným octem může ošetřit suchou pokožku a posílit vlasy. Smíchejte 2 až 4 polévkové lžíce jablečného octa s půl litrem vody. Po umytí šamponem a ošetření vlasů směs nalijte na vlasy a zapracujte ji do pokožky hlavy. Nechte ji několik minut působit a poté ji opláchněte.

 

Exfoliace - Odstranění odumřelých kožních buněk

Exfoliace posiluje zdraví pokožky hlavy tím, že odstraňuje nahromaděné produkty a stimuluje vlasové folikuly ucpané odumřelými kožními buňkami, nečistotami a zbytky. To pomáhá zmírnit suchost vlasové pokožky tím, že se do ní dostanou přirozené oleje. Pokud máte lupy, peeling vlasové pokožky je také užitečný při odstraňování přemnožení kvasinek. Pravidelné používání peelingu zanechá vaše vlasy zdravé a pokožku hlavy osvěženou.

Související produkty