Kategorie

Modrý vs. fialový šampon: Jak si vybrat?

"Zachování barvy vlasů je nutností – zejména pokud si vlasy odbarvujete nebo zesvětlujete. Chemicky zesvětlené vlasy časem oxidují a mění se jejich barva. V určitém okamžiku se objeví nežádoucí žluté, červené nebo oranžové tóny. Tomuto jevu se říká mosaznost a způsobuje ho mytí vlasů, znečištění a minerály ve vodě ale i každodenní styling, takže se mu nelze vyhnout. V následujícím článku se s vámi podělíme o vše, co potřebujete vědět o modrém a fialovém šamponu!"

Modrý vs. fialový šampon: Jak si vybrat?

Zachování barvy vlasů je nutností – zejména pokud si vlasy odbarvujete nebo zesvětlujete. Chemicky zesvětlené prameny časem oxidují a mění se jejich barva. V určitém okamžiku se objeví nežádoucí žluté, červené nebo oranžové tóny. Tomuto jevu se říká mosaznost a způsobuje ho mytí vlasů, znečištění a minerály ve vodě ale i každodenní styling, takže se mu nelze vyhnout. Jediným způsobem, jak se mosaznosti zbavit, je její tónování. Zainvestujte do modrého nebo fialového šamponu. Oba se používají k tónování mosazné barvy tím, že do vlasů ukládají barevné pigmenty. Jaký je tedy rozdíl a který tónovací šampon byste měli použít? V tomto článku se s vámi podělíme o vše, co potřebujete vědět o modrém a fialovém šamponu!


Co je to fialový šampon?


Fialový šampon je šampon, který obsahuje fialový pigment k neutralizaci žlutých tónů na světlejších vlasech. Jak tedy fialový šampon funguje? Odpověď na tuto otázku se skrývá v barevném kole - nástroji používaném v teorii barev k pochopení vztahů mezi jednotlivými barvami. Barvy, které jsou na barevném kole naproti sobě, se nazývají komplementární a jsou od sebe co nejvíce odlišné. Fialová se na barevném kruhu nachází přímo naproti žluté. Takže nanesení fialových pigmentů na mosazné, žluté tóny barevně koriguje odstín a obnovuje jej do jasnějšího chladnějšího tónu. Vašim pramenům může fialový šampon prospět, pokud:

  • Máte blond vlasy nebo šedivé vlasy.
  • Jste brunetka s melírem, ombre nebo balayage.
  • Chcete neutralizovat nežádoucí mosazné žluté odstíny.

Co je modrý šampon?


Modrý šampon obsahuje modré pigmenty, které se při mytí ukládají do vlasů. Stejně jako fialový šampon neutralizuje mosazné tóny, které vznikají při zesvětlování vlasů. Ale tam, kde má světlejší barva vlasů po nadzvednutí podkladové žluté tóny, má tmavší barva vlasů podkladové oranžové tóny. Oranžová barva je na barevném kruhu opakem modré. To znamená, že modrá barva ruší oranžovou. Pokud máte tmavé vlasy s balayage, ombré nebo klasickým melírem, pokud jste si tmavé vlasy zcela zesvětlili nebo pokud máte kombinaci tmavých a světlých vlasů s melírem, modrý šampon je vaším řešením pro mosazné odstíny. Co tedy modrý šampon dělá?

Neutralizuje nežádoucí oranžové, červené a měděné tóny, které se objevují ve zesvětlených vlasech.
Zachovává brunetkám zářivý a vícebarevný vzhled vlasů. Používá modré pigmenty k ochlazení teplých tónů.

Jaký je rozdíl mezi modrým a fialovým šamponem?


Fialový šampon používá fialové pigmenty k neutralizaci žlutých tónů a udržuje blondýnky jasnější a popelavější. Fialový šampon je také skvělý pro stříbrné/bílé vlasy. Modrý šampon používá modré pigmenty k neutralizaci mosazných oranžových tónů ve vlasech. Fialový šampon v podstatě působí na žluté tóny a modrý šampon na oranžové tóny. Pokud se podíváte na barevný kruh, uvidíte, že modrá barva je přímo naproti oranžové a fialová přímo naproti žluté. Fialová barva ruší žlutou a modrá oranžovou.


Jaký vybrat? Modrý vs. fialový šampon


Protože světlejší vlasy ztrácejí pigment chemickým procesem melírováním, mají tendenci vyzdvihovat žlutou, kdežto tmavší vlasy ztrácejí pigment a vyzdvihují oranžovou. Podtóny, které se ve vašich vlasech objevují, vám však pomohou určit, zda byste měli vyzkoušet modrý nebo fialový šampon. Pokud máte mosazné oranžové nebo dokonce červené tóny, je modrý šampon nejlepší volbou. Modrý pigment však nepomůže při žlutých podtónech. U žlutých podtónů to platí naopak. Fialový šampon je skvělý pro odstranění žlutých odstínů, ale není účinný pro oranžové nebo červené tóny. I když byste se měli většinou držet fialového nebo modrého šamponu, máte možnost použít oba, pokud máte více podtónů. Dobrým pravidlem však je, že modrý šampon je nejlepší pro tmavé vlasy a brunety, a fialový šampon je lepší pro blondýnky, stříbrné nebo šedivé vlasy.



Funguje modrý nebo fialový šampon?


Určitě ano! Modré a fialové šampony fungují tak, že pokrývají vlasový stonek, ruší mosaznou barvu a dodávají vlasům lesk. Tónovací pigmenty pomáhají chránit barvu před vyblednutím, kromě toho podporují zdravé vlasy, zvyšují lesk, posilují živost a snižují krepatění. Dokonce i vlasy, které nebyly chemicky zesvětleny, mohou mít jednou za čas prospěch z modrého nebo fialového šamponu. Vystavení slunečnímu záření, každodenní styling, dokonce i znečištění mohou vaši brunetu nebo blondýnku změnit na mosaznou. Modré a fialové šampony mohou jemně zmírnit nežádoucí teplé odstíny na chladnější a světlejší.


Jak používat modrý a fialový šampon


Modrý nebo fialový šampon plně nenahradí váš každodenní šampon. Budete ho střídat každých několik mytí. Jak často to budete dělat, záleží pouze na vás. Doporučujeme začít jednou za týden nebo dva a pak postupně přidávat podle potřeby. Modrý nebo fialový šampon používejte vždy na mokré vlasy. Nenanášejte jej na suché vlasy, protože jsou poréznější a modrý nebo fialový pigment by se do nich příliš zachytil. Napěňte jej v dlaních a vmasírujte do pokožky hlavy, jemnými krouživými pohyby šampon vmasírujte mezi prameny a dolů po délce vlasu. Nechte ho působit dvě až čtyři minuty v závislosti na množství mosazi ve vlasech a při oplachování použijte studenou vodu, aby se uzavřela kutikula a barva se zapečetila. Vždy následně použijte kondicionér pro barvené vlasy. Pokud začnete ve vlasech pozorovat fialový nebo modrý odstín, používáte jej příliš často.



Bez ohledu na to, který šampon pro tónování barvy si vyberete, nezapomeňte, že klíčem k udržení živých barevných pramenů je dostatek vlhkosti. Používejte pouze kvalitní stylingové přípravky a masky na vlasy, které jsou bezpečné pro barvené vlasy.



Související produkty
    1. Dusy Envité Silver shampoo 250 ml
      Dusy Envité Silver shampoo 250 ml
      -21%
      Cena před slevou: 195,00 Kč 155,00 Kč včetně DPH
    2. Subrina Care Silver Shampoo 250ml
      Subrina Care Silver Shampoo 250ml
      248,00 Kč včetně DPH
    3. ING Anti-Yellow Shampoo Power 250ml
      ING Anti-Yellow Shampoo Power 250ml
      -31%
      Cena před slevou: 251,00 Kč 174,00 Kč včetně DPH
    4. Indola Silver Shampoo 300ml
      Indola Silver Shampoo 300ml
      -24%
      Cena před slevou: 249,00 Kč 189,00 Kč včetně DPH
    5. Celeb Luxury Viral Colorwash purple 244 ml
      Celeb Luxury Viral Colorwash purple 244 ml
      -70%
      Cena před slevou: 859,00 Kč 259,00 Kč včetně DPH
    6. Celeb Luxury Viral Colorwash silver 244 ml
      Celeb Luxury Viral Colorwash silver 244 ml
      -70%
      Cena před slevou: 859,00 Kč 259,00 Kč včetně DPH