Kategorie

Barvy a typy vlasů

V následujícím článku se dozvíte jaké jsou barvy a typy vlasů, protože úroveň vašich vlasů - a dokonce i váš typ vlasů - je důležitá při určování toho, jakou barvu budete v budoucnu chtít mít, nebo toho jaké produkty jsou vhodné pro vaše vlasy.

Barvy a typy vlasů

Kdybychom se vás zeptali, jaká je vaše skutečná barva vlasů, věděli byste to? Pokud jste jako my, vaše "pravá" barva vlasů není už tak pravá . Ať už si je barvíte, odbarvujete, zesvětlujete nebo se věnujete jakýmkoli jiným barevným úpravám, vaše přirozená barva vlasů může být zatěžkávací odpovědí. Je však důležité to vědět - zejména pokud si vlasy barvíte.


Právě zde přicházejí na řadu "úrovně vlasů". V každém kadeřnictví je univerzální systém (ano, všichni kadeřníci používají stejný) pro určení barvy vlasů. V podstatě se skládá z 10 čísel, která kategorizují, jak světlé nebo tmavé jsou vaše vlasy - 1 je nejtmavší černá a 10 nejsvětlejší blond.

 

Když se vydáte do kadeřnického salonu na malou (nebo velkou) změnu barvy, odstín, který si vyberete, bude záviset na aktuální "úrovni" vašich vlasů a na tom, kam se chcete posunout. Možná se ptáte, jaká je vaše současná úroveň. Chcete-li to zjistit, opatrně vezměte část vlasů z temene hlavy a podržte ji stranou od zbytku. Porovnejte ji s tabulkou úrovně vlasů.


Protože úroveň vašich vlasů - a dokonce i váš typ vlasů - je důležitá při určování toho, jakou barvu budete chtít v budoucnu mít, pojďme se podívat na podrobnosti.

TYPY VLASŮ:
Stejně jako úroveň vlasů se i vlasy mohou značně lišit strukturou, tloušťkou a vzorem kudrlinek. Tyto rozdíly se nazývají "typy vlasů" a znalost toho svého pomáhá při výběru produktů i technik střihu a stylingu.

  • Rovné vlasy
    Do této kategorie patříte, pokud jsou vaše vlasy přirozeně hladké a rovné, bez vln nebo kudrlinek. Jak se to říká? Vždycky chceme to, co nemáme. Je pravděpodobné, že pokud jste rovnovláska, pravděpodobně jste někdy zatoužila po kudrnatých vlasech, ale to samé se dá říct o všech, takže nejlepší je ocenit to, co máte, a přijít na to, jak tyto přirozené přednosti využít.
  • Vlnité vlasy
    Tento typ vlasů se nachází někde mezi rovnými a kudrnatými vlasy s jemným vlněním, které může mít různou intenzitu. Ty krásné plážové vlny? To je tento typ. Naštěstí, i když je nemáme, můžeme jich dosáhnout pomocí stylingu.
  • Kudrnaté vlasy
    Jste kudrnatá dívka, pokud se váš typ vlasů pohybuje od volných vln až po pevné spirály. Je to široká kategorie, a pokud do ní spadáte, pravděpodobně už víte, že je důležité naučit se, jak je nejlépe upravovat.

ÚROVNĚ VLASŮ:
Jak jsme již řekli, obecně existuje 10 úrovní barvy vlasů, které se pohybují od nejtmavší po nejsvětlejší - čím vyšší číslo, tím světlejší odstín. Pochopení toho, kam spadáte, vám pomůže vybrat správnou barvu vlasů a dosáhnout požadovaného výsledku od vašeho kadeřníka.



PÓROVITOST VLASŮ
Dalším aktuálním tématem, které se týká pochopení potřeb vašich vlasů a toho, co nejlépe vyhovuje vašemu typu vlasů, je pórovitost vlasů. Stručně řečeno, pórovitost je v podstatě to, jak zní - označuje schopnost vlasů absorbovat a zadržovat vlhkost.

Existují tři různé typy: vysoká, střední a nízká pórovitost, a i v tomto případě vám porozumění pórovitosti vašich vlasů pomůže vybrat správné produkty péče o vlasy a ošetření, aby byly vaše vlasy zdravé, hydratované a vypadaly co nejlépe. Různé typy pórovitosti přijímají barvu různě - například vysoko pórovité vlasy barvu více nasávají - takže zejména pokud chcete vyzkoušet změnu odstínu, je znalost pórovitosti důležitá.

Chcete-li zjistit, kam patříte, vezměte několik pramenů vlasů a vhoďte je do sklenice s vodou. Pokud prameny po několika minutách plavou, máte pravděpodobně nízkou pórovitost vlasů. Pokud se potopí, je to pravděpodobně způsobeno vysokou pórovitostí vlasů.

Vysoká pórovitost vlasů
Vlasy s vysokou pórovitostí mají kutikuly více otevřené, což umožňuje snadný vstup vlhkosti do vlasového stvolu a její výstup z něj. To znamená, že vlasy mohou snadno absorbovat vlhkost, ale na druhou stranu mají problém ji udržet. Vysoká pórovitost vlasů může časem vzniknout také v důsledku poškození tepelnými stylingovými nástroji a nadměrnou úpravou vlasů.

Středně porézní vlasy
Vlasy se střední pórovitostí mají kutikuly částečně otevřené, což umožňuje, aby vlhkost do vlasového stvolu vstupovala a vystupovala z něj středně rychle.

Vlasy s nízkou pórovitostí

Vlasy s nízkou pórovitostí (vlasové kutikuly jsou pevně uzavřené) jsou odolné vůči vodě, takže hůře absorbují vlhkost. Pokud jste to právě vy, možná jste se ve sprše přistihli, že na vlasy nanášíte stále více přípravku v naději, že jim pomůžete vypadat a cítit se hydratovaněji. To však může vést k tvorbě nánosů. Nezapomeňte, že tento typ vlasů je voděodolný, takže použití většího množství produktu není řešením. Řešením je najít ten správný přípravek, který použijete. Například masky na vlasy mohou být velkou pomocí, pokud máte vlasy s nízkou pórovitostí.



TEXTURA VLASŮ
V neposlední řadě se textura vlasů týká průměru nebo tloušťky jednotlivých pramenů. Textura vlasů má velký vliv na to, jak vaše vlasy vypadají a jak se chovají, a také na to, jaké produkty péče o vlasy a techniky stylingu jsou pro vaše vlasy nejvhodnější. Je však důležité si uvědomit, že textura vlasů se může lišit po celé hlavě. Takže i když se vám na některých místech zdají vlasy hrubé, na jiných místech hlavy mohou být vlasy středně hrubé nebo jemné.

Jemné vlasy
Jemné vlasy mají malý průměr a jsou nejtenčí strukturou vlasů, což může také ztěžovat jejich úpravu. Díky správné péči a produktům - konkrétně produktům pro zvětšení objemu speciálně vyvinutým pro jemné vlasy nebo vlasy se sklonem ke krepatění - můžete najít optimální zdraví a objem pro jemné vlasy.

Střední vlasy
Tato textura vlasů je nejběžnější texturou. "Střední" znamená, že vlasy mají střední průměr.

Hrubé vlasy
Hrubé vlasy mají velký průměr a jsou nejhrubší texturou vlasů. Husté a objemné vlasy si přejeme všichni, že? Ve skutečnosti však může být tato textura jednou z nejobtížněji upravitelných. Naštěstí existují specifické střihy a účesy, které se nejlépe hodí pro každou texturu, včetně této.


Žádné dvě hlavy nejsou stejné. Znalost tajů úrovně barvy, textury, pórovitosti a podobně je skutečným tajemstvím krásných a zdravých vlasů.


Související produkty
    1. Davines Oi conditioner 250ml
      Davines Oi conditioner 250ml
      599,00 Kč včetně DPH
    2. Hair Company Inimitable Style Illuminating Drops 100ml
      Hair Company Inimitable Style Illuminating Drops 100ml
      -25%
      Cena před slevou: 391,00 Kč 293,00 Kč včetně DPH
    3. Davines Oi Hair butter 250ml
      Davines Oi Hair butter 250ml
      794,00 Kč včetně DPH
    4. Hair Company Inimitable Style Heat Protection Serum 250ml
      Hair Company Inimitable Style Heat Protection Serum 250ml
      -25%
      Cena před slevou: 433,00 Kč 325,00 Kč včetně DPH
    5. ING Treating Mask For Dry Hair 1000ml
      ING Treating Mask For Dry Hair 1000ml
      -30%
      Cena před slevou: 321,00 Kč 224,00 Kč včetně DPH
    6. Sweet hair Protein Conditioner 300ml
      Sweet hair Protein Conditioner 300ml
      -20%
      Cena před slevou: 189,00 Kč 151,00 Kč včetně DPH
    7. Dusy Style Thermo Setting Spray 200ml
      Dusy Style Thermo Setting Spray 200ml
      -20%
      Cena před slevou: 335,00 Kč 267,00 Kč včetně DPH
    8. Dusy Envité Volume shampoo 250 ml
      Dusy Envité Volume shampoo 250 ml
      -20%
      Cena před slevou: 167,00 Kč 133,00 Kč včetně DPH
    9. Celeb Luxury Viral Colorwash hotpink 244 ml
      Celeb Luxury Viral Colorwash hotpink 244 ml
      -70%
      Cena před slevou: 859,00 Kč 259,00 Kč včetně DPH