Kategorie

Masky na vlasy: jak je používat, jaké mají účinky a proč je milujeme

Vlasy každého člověka mají specifické potřeby a vyžadují optimální péči. Maska na vlasy funguje jako ošetření, které zlepšuje pevnost a strukturu vlasů a zajišťuje jim zdravější vzhled. Masky jsou pro naše vlasy jako elixír. Dennodenně jsou vlasy vystavovány fénům, žehličkám, chemickým ošetřením, jako je barvení a odbarvování, UV záření, letnímu horku i chladu, vlhku a zimě. V našem článku si přečtete, proč je důležité masky zařadit do své pravidelné péče a jak je používat.

Masky na vlasy: jak je používat, jaké mají účinky a proč je milujeme

Maska na vlasy nebo kondicionér?

Po každém umytí je důležité vlasy ošetřit kondicionérem nebo maskou. Nezapomeňte, že se jedná o dva různé produkty a že je nelze zcela zaměňovat.

Kondicionér se používá po každém umytí vlasů šamponem. Tyto dva přípravky tvoří dokonalou dvojici, nezbytnost při každém mytí vlasů!

Masky oproti tomu nejsou určeny ke každodennímu používání. Díky své bohaté struktuře a aktivním složkám, které pronikají hluboko do vlasu, působí na vlasy intenzivněji oproti kondicionéru. Masky na vlasy by se měly používat pravidelně, ne však při každém mytí, aby vlasy nezatěžovaly.

Jak aplikovat masku na vlasy: krok za krokem

Postupujte podle těchto jednoduchých kroků: 

  1. Umyjte si vlasy šamponem a důkladně je opláchněte.
  2. Osušte vlasy ručníkem, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  3. Naneste masku do délek a konečků vlasů a rovnoměrně ji rozetřete.
  4. Nechte ji působit po doporučenou dobu dle pokynů na produktu, doba působení se může lišit.
  5. Masku důkladně opláchněte. Pokud necháte masku ve vlasech delší dobu, neprodloužíte tím ani nezvýšíte její účinek a může dojít k tomu, že se vlasy začnou rychleji mastit.
  6. Vlasy nejprve jemně prosušte ručníkem a poté je vyfénujte při mírné teplotě. Pokud můžete, nechte vlasy uschnout přirozeně: kromě toho, že se sníží další zatížení vlasových vláken, ušetříte energii a snížíte emise CO2.

Jak dlouho by měla být maska nanesena?

Doba působení je pro účinnost vlasových kúr zásadní. Průměrná doba je deset minut, ale může se lišit: vždy si přečtěte návod k použití na výrobku. Níže se dozvíte, která maska je pro vás nejvhodnější podle toho, kolik máte času.

DOST ČASU

V případě, že máte hodně času, můžete se vyřádit s každým typem masky. Vždy doporučujeme, abyste si doma, sami nebo se svými nejbližšími, udělali den plný lázní a postarali se o svou osobní pohodu.

VOLNÝCH 5 MINUT

Pokud máte málo času, vyberte si masku s rychlou aplikací, například Davines The Quick Fix, která je vhodná pro všechny typy vlasů, a hlavně vyžaduje pouhých pět minut Vašeho času! Vyzkoušejte ji, abyste jí uvěřili.

ŽÁDNÝ ČAS

Vždy ve spěchu? Vyzkoušejte např. neviditelnou masku Davines The Restless Circle. Po aplikaci se změní na průhlednou a nikdo si jí nevšimne. Díky tomu můžete masku nechat nasazenou při ranním cvičení, sledování filmu nebo při práci z domova. Poté následuje rychlá sprcha!

Jaké množství masky musím nanést?

Použití příliš velkého množství produktu nezvýší jeho účinnost, ale naopak budete mít více práce s jeho oplachováním! Správné množství masky nanášejte na základě:

  • Délky vašich vlasů
  • Hustoty vašich vlasů
  • Oblasti, kde vlasy potřebují nejvíce péče

Obvykle se masky aplikují do délek a konečků vlasů. Existují však i specifické kúry na pokožku hlavy, jako je například maska s bambusovým uhlím The Purity Circle, která je určena pro ty, kteří mají velmi mastné vlasy nebo žijí ve znečištěných oblastech a chtějí pomoci regenerovat pokožku hlavy.

Proč nevyzkoušet více masek na vlasy zároveň?

Různé oblasti vlasů mohou mít odlišné potřeby, proto je možné použít více masek najednou. Vyzkoušejte třeba The Purity Circle na kořínky a pokožku hlavy a do délek a konečků vlasů naneste regenerační masku, jako je např. The Renaissance Circle. Tímto způsobem pomůžete prodloužit účinek vlasových kúr, protože je použijete tam, kde jsou nejvíce potřeba.

 
Jak často bychom měli používat masku na vlasy?

Výborná otázka! Obecně řečeno dvakrát měsíčně, ale správná frekvence závisí na potřebách vašich vlasů, četnosti mytí a produktech, které mezi tím používáte.

Chcete-li však dodržovat frekvenci, která vám vyhovuje, dejte si čas na experimentování a "naslouchejte" svým vlasům: když cítíte, že se vám vlasy lámou nebo potřebují péči, okamžitě použijte kúru a poznamenejte si to do kalendáře. Pak sledujte, jak se situace vyvíjí, abyste pochopili, jak dlouho trvá účinek masky na vaše vlasy. Může to být týden, nebo i déle.

 

Pokud máte stále pochybnosti, váš kadeřník vám pomůže pochopit, jak často byste měli masku aplikovat. Až příště půjdete do kadeřnictví, neváhejte požádat o radu.

Související produkty