Kategorie

Suchý šampon: čisté vlasy, bez vody

V každodenním životě jsme neustále v pohybu, neustále zaneprázdněni prací i soukromým životem. Kvůli tomu nemáme vždy čas na mytí vlasů – a právě zde přichází na řadu suchý šampon. Nemáte čas si umýt vlasy? V následujícím článku vám ukážeme, jak jednoduché je použití suchého šamponu.
Suchý šampon: čisté vlasy, bez vody

Suchý šampon funguje bez vody, absorbuje přebytečnou mastnotu a dodává vlasům extra objem a zvýrazněnou strukturu. V každodenním životě jsme neustále v pohybu, neustále zaneprázdněni prací i soukromým životem. Kvůli tomu nemáme vždy čas na mytí vlasů – a právě zde přichází na řadu suchý šampon. Navíc jej lze použít i pro styling, a to díky jeho schopnosti dodat vlasům objem a texturu. Je nezbytný do vaší tašky do posilovny po tréninku nebo i pro osvěžení vašeho vzhledu ve dnech, kdy si vlasy nemyjete.  Pomáhá prodloužit životnost účesu tím, že prodlužuje intervaly mezi jednotlivými mytími a pomáhá snižovat jejich četnost. Nezanechává přebytečné zbytky a nezatěžuje vlasy, což znamená, že je vhodný pro všechny typy vlasů, dokonce i pro jemné vlasy. Díky svým objemovým vlastnostem je také ideální pro ty, kteří chtějí svému účesu dodat objem!

Nemáte čas si umýt vlasy? Podívejte se, jak jednoduché je použití tohoto neviditelného suchého šamponu.

Jak používat suchý šampon: Vysvětlení, co dělat a co nedělat

Navzdory rozdílům v typech vlasů, jejich struktuře, délce a stylingu existuje jeden produkt, který najde uplatnění v každé péči o vlasy: suchý šampon. Než si však tato kosmetická opora našla svůj domov v našich taškách do posilovny a koupelnových skříňkách, objevovaly se v historii péče o vlasy různé formy suchého šamponu. Před tisíci lety se objevily důkazy o tom, že lidé v Asii používali k absorpci olejů ve vlasech určitý druh jílu. To, co známe jako "moderní" suchý šampon, se začalo používat kolem roku 1940, kdy se objevil "Minipoo" - suchý mastek se jednoduše nasypal na pokožku hlavy a vmasíroval se, aby absorboval přebytečný olej a nečistoty.

V dnešní době je suchý šampon k dispozici v klasickém práškovém nebo aerosolovém složení, v závislosti na konkrétním typu vlasů a potřebách stylingu. Název je trochu zavádějící, protože se nejedná o šampon v tradičním slova smyslu, tedy o čisticí prostředek, který potřebuje vodu, aby smyl nečistoty a nánosy.

Aerosolové suché šampony ve spreji jsou obvykle tvořeny alkoholem, škrobem nebo jílem a práškové verze jsou obvykle tvořeny škrobem, jílem nebo mastkem bez alkoholu, který je vidět u sprejů. Suchý šampon přitom může vyhovovat téměř každému; výjimku tvoří ti, kteří mají extrémně suchou pokožku nebo řídnoucí vlasy, protože suchý šampon může v těchto případech zvýšit suchost pokožky hlavy nebo ucpat vlasové folikuly. Ať už chcete prodloužit dobu mezi mytím nebo foukáním, vypořádat se s přebytečnou mastnotou nebo jen dodat objem a texturu jemným či zplihlým vlasům, podívejte se, po jakém typu suchého šamponu byste měli sáhnout (a ujistěte se, že ho používáte správně!).

 

Jak používat suchý šampon?

Pokud se vám při slovním spojení "suchý šampon" okamžitě vybaví křídově bílé kořínky, je velmi pravděpodobné, že jste si buď vybrali špatný typ pro své vlasy, nebo jste ho jen špatně aplikovali. Každá kosmetická rutina má jiné tipy, triky a potřeby a existují různé druhy suchých šamponů, které se hodí pro různé typy vlasů. Zde je spolehlivý způsob, jak se ujistit, že máte správný suchý šampon pro své individuální potřeby.

  1. Vyberte si správnou barvu pro svůj typ vlasů. Jako člověk s tmavými, téměř černými vlasy mám několik špatných zkušeností s křídově bílým suchým šamponem, který se mi usazuje na pokožce hlavy. Proto je důležité vybrat si správný výrobek pro svou barvu vlasů. Obecně platí, že blondýnky mohou sáhnout po práškovém suchém šamponu, protože je známo, že jejich vlasy rozjasňuje; a protože po prášcích mohou tmavší vlasy vypadat šedivě a matně, brunetky budou mít větší štěstí při použití aerosolových sprejů.

  2. Udržujte si dostatečný odstup. Pokud používáte aerosol, obecně se doporučuje stříkat ze vzdálenosti asi 6 palců od pokožky hlavy – nezapomeňte si však přečíst doporučení k jednotlivým výrobkům, protože některé mohou doporučovat vzdálenost až 10 palců. Pokud stříkáte příliš blízko pokožky hlavy, zvyšuje se pravděpodobnost, že přidáte příliš mnoho přípravku, což může způsobit, že vaše vlasy budou vypadat mdle a zatěžkané. Pokud používáte pudr, nasypte ho na pokožku hlavy ze vzdálenosti několika centimetrů a rovnoměrně ho rozprostřete prsty.

  3. Práce po částech. Než si jen tak nahodile stříkat suchý šampon po celé hlavě, je lepší mít plán „útoku“. Začněte tím, že si vlasy stáhnete nahoru a budete pracovat po částech, přičemž se zaměřte na několik horních centimetrů vlasů, než abyste je stříkali přímo na pokožku hlavy. Pokud nejsou vaše délky a konečky také opravdu mastné, mělo by to stačit.

  4. Ujistěte se, že jsou vaše vlasy suché. Nepoužívejte suchý šampon na mokré nebo vlhké vlasy. Aby suchý šampon správně fungoval a absorboval přebytečný olej a nečistoty, budete potřebovat pěkně suché vlasy.

  5. Nezapomeňte být trpěliví! Suchý šampon potřebuje čas, aby se usadil a mohl správně fungovat, proto odolejte nutkání okamžitě rozetřít bílý prášek po celých koříncích. Chcete se ujistit, že necháváte suchý šampon, aby měl čas absorbovat veškerý olej a nečistoty z vašich vlasů, a okamžité vtírání vám zanechá jen mastné kořínky a zaprášené prameny. Po aplikaci počkejte přibližně 2 minuty, abyste se ujistili, že se přípravek řádně vstřebal, a poté přejděte k roztírání.

  6. Rozetřete. Jakmile se suchý šampon usadí, rovnoměrně jej rozetřete po pokožce hlavy. Nejjednodušší je rozetřít ho konečky prstů, ale můžete použít i kartáč nebo fén, abyste se ujistili, že je vše pokryto.

Další tipy na suchý šampon

Nyní, když už jste zvládli aplikaci, nezapomeňte na tyto bonusové tipy, abyste zajistili, že budete svůj suchý šampon používat naplno.

  1. Styling pro dodání objemu. Kromě výhod u kořínků je suchý šampon také skvělým nástrojem pro dodání objemu a života jemným nebo zplihlým vlasům. Nastříkáním aerosolu do poloviny vlasů dodáte jemným vlasům objem a nastříkáním na konečky dodáte účesům celistvou, definovanou texturu. Pokud vás trápí chronická zplihlost vlasů, zkuste do své péče o vlasy zařadit přípravky na jemné vlasy. Dalším skvělým nápadem je přidání přírodní masky na vlasy, protože správné složení může pomoci vypořádat se s dalšími nečistotami na vlasech a pokožce hlavy. A i když nemáte volnou minutu, nabízíme vám jednoduchý trik na suchý šampon: naneste ho na vlasy před spaním, aby absorboval olej během spánku. Ráno ho vyčešte a vaše vlasy by měly vypadat objemnější, texturovanější a čistší.

  2. Vyberte si netoxický přípravek. Stejně jako v případě většiny kosmetických výrobků jsou některé produkty prostě pro životní prostředí (a pro vás) lepší než jiné. Hledejte takové, které mají přírodní složky; dobrým příkladem je hledání suchého šamponu, který je vyroben z přírodních účinných látek, jako je absorpční rýžová mouka. A pokud hledáte jen to, čemu se vyhnout, hledejte suché šampony bez sulfátů, ftalátů, GMO nebo syntetických barviv.

  3. Používejte šetrně. Teď, když jste se stali jistými uživateli suchého šamponu a chápete všechny jeho výhody, které šetří čas, možná budete v pokušení sáhnout po něm každý den. Tím však riskujete, že se na vlasech nahromadí příliš mnoho přípravku, který je zanechá těžké a bez života. Pokožka hlavy potřebuje pravidelnou a řádnou očistu, abyste se zbavili bakterií a odumřelých kožních buněk, a neustálé používání suchého šamponu bude pouze absorbovat nečistoty a olej. Přibližně po třech po sobě jdoucích dnech používání suchého šamponu je čas na skutečný šampon. Zkuste použít čisticí šampon, který se zaměřuje speciálně na usazené produkty, a začnete den s čistými a zdravými vlasy.

 

Suchý šampon je známý jako zachránce vlasů z nějakého důvodu: neutralizuje mastné kořínky, prodlužuje životnost drahého foukání v salonu, a dokonce dodává přirozeně vypadající objem jemným nebo zplihlým vlasům. Jakmile zvážíte faktory, které vám pomohou najít ten správný suchý šampon pro vaši barvu a typ vlasů, a zvládnete umění aplikace, můžete začít. Vynechejte den (nebo dva) mytí, aniž byste přišli o svůj styl – suchý šampon vám kryje záda. A kořínky.

Související produkty