Kategorie

Zimní péče s Davines

S pravým zimním počasím je potřeba upravit režim péče o své vlasy. Podívejte se na naše nejlepší tipy a doporučení jak na to.
Zimní péče s Davines

Nejlepší způsoby, jak ochránit vlasy před zimou

S příchodem zimy jsme zvyklí v životě přenastavit spousty věcí - vyměnit si šatník z tenisek a podzimních bund na sněhule a huňaté kabáty s kožešinou, aktualizovat péči o pleť tak, aby byla více hydratující a chránila nás proti mrazu, nebo třeba změníme dekorace u sebe doma, sklidíme nábytek z balkónů, teras a zahrad a zabedníme se uvnitř v teple. Jakmile však teploty začnou klesat, je třeba upravit ještě jednu z rutin: váš režim péče o vlasy.

Obecně má chladné počasí na vaše vlasy stejný účinek jako na pokožku. Studený vzduch odvádí vlhkost, což vede ke zvýšené vysušenosti a podráždění, které obvykle končí lámavostí a poničením. Mimo jiné vlasům a pokožce také vůbec neprospívá neustálé kolísání teploty, totiž střídání chladného venkovního prostředí a suchého vnitřního tepla.

Místo toho, abyste se na jaře objevili ve dveřích svého kadeřnictví a snažili se napravit škody způsobené během celé zimní sezóny, zkuste dodržovat pár jednoduchých pravidel, díky kterým budou vaše vlasy zdravé a chráněné po celou zimu.

 

Tipy, jak udržet vaše vlasy zdravé po celou zimu

Stejně tak, jako že v zimě sáhnete po kabátu a rukavicích, pro vlasy jsou základem tyto tipy.

 

Změňte svou klasickou rutinu péče o vlasy

Nejdůležitější součástí zimní péče o vlasy je hydratace. Při výběru správných zdravých vlasových produktů pro váš konkrétní typ vlasů vyhledávejte ty produkty, které dodávají vítanou podporu vlhkosti a hydratace. Lehký hydratační šampon je chytrý způsob, jak udržet vaše vlasy hydratované už od kořínků, zvláště pokud je kombinován s výživným kondicionérem. Pokud se po užití nových produktů objeví zarudnutí na pokožce hlavy nebo lupy, zkuste šampon nahradit šamponem na citlivou pokožku hlavy. V případě, že jsou vaše vlasy nadměrně suché nebo poškozené, vyzkoušejte k již zmíněným přípravkům přidat i speciální produkty na zničené vlasy, čímž zesílíte léčebný efekt. Dokonale zdravé vlasy mají vyvážený poměr vlhkosti a hydratace. Je proto možné, že v v honbě za kýženou hydratací budete muset experimentovat s více produkty.

 

Noste pokrývku hlavy jako ochranu svých vlasů

Víte jaký je nejlepší způsob, jak chránit pokožku hlavy a vlasy před povětrnostními vlivy? Udržujte je pohodlně a bezpečně pod pokrývkou hlavy! Pokuste se najít takovou, která má hladkou, saténovou nebo hedvábnou vnitřní podšívku. To umožní vašim vlasům klouzat po povrchu, čímž se sníží tření a riziko zlomení a poškození vlasu.

 

Nechoďte ven s mokrými vlasy

Vzpomínáte, jak nás jako malé vždycky kárali, když jsme vyšly do chladu s mokrými vlasy? Toto pokárání se netýkalo pouze možnosti nachlazení se. Jsou-li vaše vlasy mokré, stávají se více citlivými. Vzhledem k tomu, že voda při zmrznutí narůstá do objemu, dochází u mokrých vlasů venku v zimě k rozpínání vlasové šachty, nadzvedávání kutikul a tím i zvyšování jejich náchylnosti k poškození. Abyste se vyhnuli jak možnosti běžného nachlazení, tak i roztřepených konečků, nezapomeňte chodit ven do zimy pouze v případě, že jsou vaše vlasy absolutně vysušené. Před vysoušením nezapomeňte na vlasy aplikovat termo ochranu.

 

Používejte zvlhčovač

Snadným způsobem, jak bojovat proti suchému vnitřnímu teplu, je pořídit si domů zvlhčovač vzduchu – díky zvlhčovači budete mít doma vyvážené prostředí a vaše vlasy zůstanou co nejzdravější.

 

Vyzkoušejte vlasové kúry

Vzhledem k tomu, že vaše vlasy v zimě potřebují extra hydrataci, bylo by vhodné do své rutiny zahrnout hloubkový kondicionér nebo ozdravující masku. Jak často byste měla tyto produkty aplikovat závisí na mnoha faktorech, jako je struktura a hustota vlasů. Dobrý start je jednou týdně a podle potřeby pak frekvenci upravte.

 

…nebo noční kúry na vlasy

Někdy vlasy potřebují extra hydrataci a ochranu – v tom případě byste měli vyhledat vlasové masky proti lámavosti vlasů nebo oleje proti krepatění a aplikovat je před spaním. Jakoukoliv kúru si vyberete, nezapomeňte se ujistit, že jsou vaše vlasy chrány před přílišnou absorpcí produktu vaším polštářem. Pokud aplikujete mnoho masky nebo oleje, doporučujeme jako ochranu přes vlasy použít koupací čepici.

 

Zjistěte, jaké produkty to vlastně používáte

Nalezení správných produktů pro péči o vlasy je krokem číslo jedna. Dalším, neméně důležitým je zjistit, jak a kdy je vhodná doba jej použít. Například víte, jak často byste měli vlasy mýt v zimě, zejména pokud jde o vlasy, které jsou v mrazu vysušenější než obvykle? Nebo zda dělat tepelný styling, i přesto že používáte ochranné prostředky? Obvykle byste během zimy měli vlasy šamponovat méně než po zbytek roku. Vaše pokožka hlavy bojuje proti zimě a vysušení tím, že zadržuje esenciální oleje a vlasy se tedy mastí méně. Pokud jde o tepelný styling, měli byste se snažit nechat vlasy co nejvíce vyschnout (aby se snížila pravděpodobnost poškození). Nezapomínejte, že před opuštěním teplého domova musí být vlasy úplně vysušené, proto je zapotřebí používat před každou foukanou účinnou termo ochranu.

 

Používejte suchý šampon

Pokud nosíte v tomto ročním období často čepice, kapuce nebo jiné pokrývky hlavy, je pravděpodobné, že budete mít pod nimi splihlé a ochablé vlasy. Investujte do dobrého suchého šamponu, který zvýší objem od kořínků, aniž byste se museli vlasy často mýt.

Snižte teplotu vody při mytí vlasů

I když v chladném dni toužíte spíše po horké sprše, ta vám může vaše vlasy ještě více vysušit. Pokuste se používat vlažnější vodu a zakončit mytí studeným opláchnutím, aby došlo k utěsnění kutikuly a k docílení lesku.

Investujte do kvalitnějšího povlečení

Běžný bavlněný povlak na polštář může být pro vlasy příliš drsný, což vede k polámání vlasů, když se v noci na polštáři otočíte. Investujte místo toho do saténového nebo hedvábného povlečení. Stejně jako vnitřní podšívka některých zimních čepic, nechají tyto materiály vaše vlasy snáze klouzat po povrchu, aniž by prameny vlasů utrpěly.

Nechte si poradit od profesionála

Pokud stále nevíte, které zimní produkty máte na vaše vlasy vyzkoušet, nejlepší je zeptat se profesionálů! Poraďte se se svým kadeřníkem, zda vám může doporučit konkrétní produkty, které vaše vlasy ochrání a budou vyhovovat vašim specifickým potřebám.

Věnujte čas pravidelné péči

Zdravé vlasy potřebují pravidelnou péči a údržbu, aby byly zdravé, krásné a pěkně rostly. Nezapomeňte si proto naplánovat alespoň zastřihnutí konečků minimálně 3-4krát do roka.

Zkuste tmavší barvu

Jistě jste si všimli, že jakmile přijde podzim, objevují se často tmavší odstíny vlasů. Je to proto, že vlasy v tomto období čelí náročným vlivům externího prostředí jako například velká zima a sucho. Proto dobře zvažte, zda chcete na zimu vlasy zesvětlit, což je může poškodit a více zatížit. Ve spolupráci se svým kadeřníkem vyzkoušejte tmavší odstín nebo zkuste jen jemné zesvětlení, aby vlasy tolik netrpěly.

Doufáme, že vám naše tipy pomohly a budete teď schopné se o své vlasy v zimě dobře postarat a poskytnout jim tu nejlepší péči.

Související produkty