Kategorie

Jak rychle vaše vlasy skutečně rostou?

V následujícím článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o zdravém růstu vlasů, včetně tipů pro delší a silnější vlasy.

Jak rychle vaše vlasy skutečně rostou?

Pokud jste se někdy nechali ostříhat, a nakonec jste toho litovali, pravděpodobně vás zajímalo, jak urychlit proces růstu vlasů. Vedle genetiky, zdravotního stavu, hormonální nerovnováhy, věku, typu vlasů a celkového zdravotního stavu se všechny tyto faktory podílejí na tom, jak rychle vlasy rostou.

Jestli se snažíte nechat narůst dlouhé vlasy, zajímá vás, jak rychle rostou vlasy. Frustrace ze snahy o rychlejší růst vlasů je skutečná – existují však věci, které můžete udělat abyste optimalizovali schopnost vašich vlasů růst déle a silněji.

Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o zdravém růstu vlasů, včetně toho, jak rychle vlasy rostou a tipy pro růst delších a silnějších vlasů.

 

Jak dlouho trvá, než vlasy vyrostou?
Jak rychle rostou vlasy? Rychlost růstu vlasů se u jednotlivých osob liší v závislosti na jejich genetických předpokladech. A rychlost růstu vlasů se u každého člověka mění i v průběhu života: vlasy rostou rychleji v dětství a s věkem se jejich růst zpomaluje. V průměru rostou vlasy přibližně o půl centimetru měsíčně, ale věci jako poškození a lámání mohou tento proces přerušit, což znamená, že pravděpodobně zaznamenáte menší růst, než je tato hodnota. Získání délky může být obzvláště náročné pro kudrnaté typy vlasů a pro ty, kteří mají suché, chemicky ošetřené nebo příliš tepelně upravené vlasy. Udržování zdravých vlasů je tedy nejdůležitějším faktorem, pokud jde o růst.



Lze urychlit růst vlasů?

Skutečnost je taková, že neexistuje žádná zkratka k okamžitému růstu vlasů. Zdravá pokožka hlavy, zdravé tělo a zdravé vlasové návyky však mohou vést k silnějším a delším pramenům vlasů. Od zajištění zdraví vlasů od kořínků až po konečky; přes jejich výživu zevnitř až po správnou péči o vlasy – toto jsou rady, které potřebujete pro zdravý růst vlasů.

 

Očista správným způsobem
Čištění je základem každé dobré péče o vlasy. Nadměrné mytí šamponem zbavuje vlasy přirozených olejů, což vede k jejich vysušování a lámavosti. V závislosti na typu vašich vlasů se počet mytí vlasů šamponem týdně liší. Silnější a hrubší typy vlasů se mohou obejít bez mytí i několik dní, zatímco jemnější typy vlasů se mohou po jednom dni začít mastit. V takovém případě použijte suchý šampon, který přebytečnou mastnotu pohltí.

Dopřejte svým vlasům hloubkovou péči
Hloubkový kondicionér je nutností pro všechny typy vlasů, ale zejména pro jemné, kudrnaté nebo barvené vlasy. Jak vlasy rostou, jejich konečky jsou vystaveny větší zátěži, čímž se vyčerpávají přirozené oleje, které udržují vlasy hladké, protože konečky jsou nejstarší a nejsušší částí vašich vlasů. Jsou tenčí a křehčí, takže když je udržíte v kondici, podpoří růst vašich vlasů.


Buďte šetrní k mokrým vlasům

Vlasy jsou obzvláště náchylné k lámání, když jsou mokré. Po umytí vlasů použijte ručník z mikrovlákna, kterým jemně vymačkáte přebytečnou vodu. A pokud se vám po sprchování udělají nějaké uzly, nezapomeňte použít hřeben se širokými zuby: postupujte od konečků dolů a pak se postupně propracujte nahoru.

 

Udržujte zdravou pokožku hlavy

S přibývajícím věkem se pokožka hlavy stává křehčí a sušší, proto je důležité udržovat prostředí pro zdravý růst vlasů. Udržujte pokožku hlavy čistou pomocí detoxikačního peelingu a následně ji ošetřete výživným sérem. To pomůže hydratovat a zlepšit celkové zdraví pokožky hlavy.

 

Omezte tepelný styling a používejte ochranu

Nejlepším způsobem, jak podpořit růst vlasů, je omezit používání horkých nástrojů. Fény a žehličky na vlasy mohou prameny poškodit, protože je vysušují a lámou, což může vést k lámavosti a zkrácení délky vlasů. Pokud se snažíte o růst vlasů, snažte se za každou cenu vyhýbat tepelným nástrojům: pokud však bezpodmínečně musíte použít teplo, vždy použijte tepelnou ochranu.

 

Pravidelné stříhání vlasů

Pravidelné stříhání (i jen lehké!) zachová délku vlasů a zbaví je roztřepených konečků způsobených každodenním poškozením, například hrubým stylingem nebo horkými nástroji. Jediný způsob, jak zabránit tomu, aby se roztřepené konečky šířily po vlasovém stvolu, je odstřihnout je dříve, než se tak stane. Příliš dlouhé vyčkávání mezi jednotlivými úpravami znamená, že si nakonec uberete více délky. Pro podporu zdravého růstu vlasů doporučujeme alespoň tři zastřihování ročně.

 

Jezte správné potraviny

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů A, C a E, minerálů jako zinek a železo a omega-3 mastných kyselin přispívají ke zdraví (a schopnosti růstu) vašich vlasů.

 

Zvládněte svůj stres

Začlenění pohybu do životního stylu je účinný způsob, jak se zbavit stresu. Vyhraďte si 20 minut denně na cvičení a upřednostněte péči o sebe. Snažte se žít uvědoměle a věnovat pozornost všem svým myšlenkám a pocitům.

 

 

Vyzkoušejte volně prodejný doplňky stravy

Pokud vám strava nedodává dostatek živin, mohou vám pomoci doplňky stravy. Existuje šest klíčových živin, které přispívají k růstu vlasů:

ŽELEZO. Ferritin, který je uložen železem, je potřebný k udržení zdravé růstové fáze vlasového cyklu.

BIOTIN. Pomáhá našemu tělu štěpit bílkoviny, tuky a sacharidy. Nedostatek biotinu může vést k vypadávání vlasů.

ZINEK A VITAMÍN B12. Zinek i vitamin B12 pomáhají vytvářet a obnovovat nové vlasové buňky. Doplněk stravy s vitaminem B12 je důležitý zejména pro vegany, protože se nachází pouze v živočišných produktech.

AMINOKYSELINY. Aminokyseliny jsou bílkoviny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, a naše vlasy jsou tvořeny bílkovinami, takže doplněk aminokyselin je skvělým prostředkem pro podporu růstu vlasů.

VITAMIN D. Každý vlasový folikul na hlavě obsahuje receptor pro hormon vitaminu D, takže doplněk vitaminu D nastartuje růstový cyklus vašich vlasů.

 

Vyhněte se bělicím prostředkům, chemikáliím a poškozujícímu ošetření.

Tohle možná trochu štípne, ale je to nutnost. Při pěstování vlasů se snažte vyhýbat barvám na vlasy, melírům a chemickým úpravám. Chemikálie otevírají kutikulu vlasových pramenů, což způsobuje značné poškození, zejména u těch, kteří mají tmavší vlasy. Chemicky ošetřené vlasy se navíc častěji lámou, což pro vás znamená více zastřihávání a menší délku vlasů.

 

Co dělat, když vám nerostou vlasy?

Růst vlasů může ovlivnit řada faktorů, například věk, celkový zdravotní stav a faktory, jako je stres a každodenní návyky. A přestože je zcela normální, že vám denně vypadne 50-100 vlasů, v některých případech vypadávání nebo řídnutím vlasů mohou být známkou vážnějšího problému, ať už dermatologického nebo jiného. Důvodem, proč vám nerostou vlasy, může být některý z následujících příčin, které by měl okamžitě řešit lékař nebo dermatolog:

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA. Hormonální nerovnováha, jako je například onemocnění štítné žlázy, způsobuje vypadávání vlasů, což může vyvolat dojem, že vám vlasy nerostou.

NEMOC. Některá onemocnění mohou způsobit, že vlasy procházejí obdobím stagnace, kdy stres způsobený nemocí dočasně zastaví nový růst.

ŠPATNÁ STRAVA. Nedostatek živin nebo vitamínů může zabránit růstu dlouhých a silných vlasů.

FYZICKÝ A EMOCIONÁLNÍ STRES. Stres ovlivňuje vše, co se týká vašeho zdraví, včetně růstu vlasů a snížení jejich kvality.

 

Pokud vás zajímá, jak rychle vlasy rostou a zda můžete tento proces urychlit, odpověď se skrývá ve vaší genetice, zdravotním stavu, hormonální nerovnováze, věku, typu vlasů a celkovém zdravotním stavu. Ačkoli tedy nemůžete zrychlit růst vlasů přes noc, můžete změnit své zvyky a návyky tak, aby vaše vlasy rostly co nejsnadněji a nejzdravěji. Ať už se snažíte nechat si narůst vlasy, nebo jen chcete objemnější vlasy, existují věci, které můžete udělat pro optimalizaci schopnosti vašich vlasů růst déle a silněji. Zdraví vašich vlasů začíná u rutinní péče o vlasy, a to znamená používání výhradně přírodních, vysoce kvalitních přípravků. A nezapomeňte, že při snaze o růst vlasů by měl být vaší první zastávkou lékař, protože vám může říct, co se skutečně děje ve vašem těle nebo ve vaší pokožce hlavy.

Související produkty
    1. Davines NATURALTECH Energizing Shampoo 250ml
      Davines NATURALTECH Energizing Shampoo 250ml
      -16%
      Cena před slevou: 569,00 Kč 479,00 Kč včetně DPH
    2. Hair Company Inimitable Style Heat Protection Serum 250ml
      Hair Company Inimitable Style Heat Protection Serum 250ml
      -25%
      Cena před slevou: 433,00 Kč 325,00 Kč včetně DPH
    3. Dusy Style Thermo Setting Spray 200ml
      Dusy Style Thermo Setting Spray 200ml
      -20%
      Cena před slevou: 335,00 Kč 267,00 Kč včetně DPH
    4. Dusy Envité Every Cleansing shampoo 250 ml
      Dusy Envité Every Cleansing shampoo 250 ml
      -20%
      Cena před slevou: 237,00 Kč 189,00 Kč včetně DPH
    5. WetBrush Detangling comb pink
      WetBrush Detangling comb pink
      -20%
      Cena před slevou: 220,00 Kč 175,00 Kč včetně DPH
    6. Schwarzkopf BC Clean Balance shampoo 250ml
      Schwarzkopf BC Clean Balance shampoo 250ml
      -25%
      Cena před slevou: 292,00 Kč 219,00 Kč včetně DPH