Kategorie

Mezinárodní den oceánů

8. červen, jako světový den oceánů navrhla Kanada na světovém summitu o životním prostředí v Rio de Janeiru již v roce 1992. První oslava proběhla v roce 2009. Několik zajímavostí o tomto dni Vám přinášíme v následujícím článku.
Mezinárodní den oceánů

OSN vyhlásila mezinárodní den oceánů v roce 1992 a má připomínat důležitosti oceánů a moří pro celý svět. Nejen mořské ovzduší je důležitý prvek pro životní prostředí, ale oceány a moře ovlivňují celou naši planetu, její biosféru a celkové klima Země. Naše zdraví, prosperita i stabilní klima závisí na zdravém oceánu. První oslavy tohoto dne jsou od roku 2009. Moře a oceány musíme chránit a neznečišťovat je.

 

Při příležitosti dne oceánu se po celém světě koná řada akcí, při které organizátoři doufají, že zvýší podvědomí o tom, co celému světu oceán nabízí a začnou tak chránit toto cenné prostředí. Zvláště v této době, kdy se potýkáme se změnou klimatu, plastovým odpadem, nadměrným rybolovem a ekologickými katastrofami, jako například ropné skvrny a další hrozby.

 

Podle odhadů OSN v oceánu každý rok končí kolem 8 milionů tun odpadu. Plastový odpad zabije ročně jeden milion mořských ptáků, 100 tisíc mořských savců a nespočet ryb. Zbytky plastů zůstávají v ekosystému řadu let a denně škodí tisícům mořských živočichů. Přitom ryby patří mezi důležité zdroje lidské potravy, tvoří přibližně 17% celosvětové konzumace bílkovin. Spotřeba ryb je navíc tak vysoká, že převyšuje jejich přirozený přírůstek. Podle organizace OAN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou v současné době světové zásoby ryb ze 70% zcela vylovené nebo vyčerpané.

 

Jak pomoci k čistějšímu oceánu?

Několik změn v našem životě může mít na oceán velký vliv i přesto že nežijeme přímo u něj. Velká část odpadu, který vyprodukujeme, nakonec doputuje až do oceánu. Snažte se redukovat odpad tím, že budete recyklovat a opakovaně používat všechno, co lze. Například: Používejte znovu použitelná brčka. Choďte nakupovat s vlastní taškou. Už to je krok k čistějšímu oceánu.

 

Zajímavosti o oceánech:

  • Nejhlubší známé místo na Zemi je tzv. prohlubeň CHallenger s hloubkou téměr 11 000 metrů a nachází se v Mariánském příkopu v západní části Tichého oceánu.
  • 90% veškeré sopečné činnosti se odehrává v oceánech.
  • Mrtvé moře je nejnižším bodem na Zemi s výškou 396 metrů pod hladinou moře. Slanost jeho vody je téměř 34% a je 8X slanější než Atlantický oceán a 14,5 x slanější než Černé moře. Vzhledem k vysokému obsahu soli je voda tak hustá, že člověk může bezpečně ležet na povrchu vody a nepotopí se
  • Tichý oceán je největší oceán a zabírá jednu třetinu zemského povrchu. Nachází se v něm přibližně 25 000 ostrovů (více než v ostatních oceánech dohromady).
  • Pod hladinou oceánů probíhá 50 až 80 % veškerého života, který existuje na Zemi. V současné době lidé prostudovali asi tak 10% oceánského území.
Související produkty